Kacang Soya (glycine max) sejenis tumbuhan tegak dan rimbun berukuran sehingga 70cm. Bunganya berbentuk gumpalan berwarna putih dan ungu. Manakala bijinya adakala berwarna kuning, hijau, coklat ataupun kedua-duanya.
Kacang soya adalah legume berprotien tinggi yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan. Perkataan soy (soya bean) diambil dari perkataan bahasa jepun shoyu (kicap).
I dianggap sebagai sumber protein lengkap aiaitu protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh manusia ini kerana tubuh manusia tidak boleh menghasilkannya. Oleh sebab itu pengambilan kacang soya amat penting bagi pengamal vegetarian.
Kacang soya boleh diproses dengan berbagai cara seperti tepung soya, tauhu, tempe, air soya, soya lesitin dan sebagai minyak sayuran selain itu juga kacang soya merupakan bahan utama dalam pembuatan kicap.
Kebanyakan keluaran tenusu telah ditiru menggunakan kacang soya dan keluaran seperti susu soya,yogurt dan krim keju soya boleh didapati dengan mudah. Walaubagaimanapun hasil-hasil soya tidak mempunyai kalsium yang banyak, dengan itu pengeluar produk soya memperkayakan dengan kalsium.
Kebaikan Kacang Soya.
1. Makanan seimbang yang baik dan murah daripada daging, susu dan telur
2. Mengandungi 50% protein bagi setiap 100gm kacang soya. Ini adalah dua kali ganda dari
kacang tanah dan 11 kali ganda dari susu dan tiga kali ganda dari telur.
3. Kaya dengan mineral sperti kalsium,sodium, magnesium,zat besi dan fosforus
4. Kaya dengan vitamin A,B,C,D dan lesitin.
5. Boleh dijadikan penganti susu bagi bayi yang alahan kepada susu lembu.
6. Protiennya boleh mengurangkan risiko kanser dan sakit jantung
7. Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein ini amat sesuai pesakit
jantung dan kencing manis.
Untuk maklumat lanjut sila klik disini
p/s : Hari-Hari minum soya ..
Untuk maklumat lanjut sila klik disini
Untuk video cara membuat air soya dan tau foo fah sila lihat dibawah,
p/s : Hari-Hari minum soya ..
Banyak lagi di http://melayubestariku.blogspot.com
No comments:
Post a Comment