Assalamualaikum dan Salam Adil Adha2011,
Macamana dengan Hari Raya Adil Adha anda. Mesti banyak makankan he he he. Samalah dengan Dila. Tak mengapa nanti diet semula yer tak?.
Malam ini, Dila ingin berkongsi dengan anda mengenai rezeki dari najis haiwan. Mungkin anda pernah dengar mengenai kopi dari tahi musang?. Kepada yang belum lagi tahu, kopi tahi musang (luwak dalam bahasa jawa, Luwack coffea dalam English) merupakan kopi yang didapati dari najis musang yang makan buah kopi masak. Musang hanya makan lapisan luar, bahagian kulit keras yang mengandungi isi kopi akan dibuang sebagai najis.
Dipasaran antarabangsa harga secawan kopi jenis ini boleh mencecah USD50.00, kerana dikatakan aroma lebih lazat, kurang kafin dan penawaran seluruh dunia yang sangat kecil iaitu kira-kira 500kg setahun.
Untuk mengetahui lebih lanjut kopi ekostik yang cukup mahal ini sila lihat video dibawah ini,
JIKA dulu petani Filipina memburu dan membunuh musang civet yang memakan biji kopi mereka, tetapi haiwan itu kini dihargai selepas menyedari najisnya sangat berharga dan boleh membawa keuntungan.
Petani seperti Rustico Montenegro, 44, tidak pernah menyangka najis musang yang dulunya dibuang itu boleh memberikan pulangan lumayan. Tugasnya kini sudah bertukar daripada pemetik kopi kepada pengutip najis musang yang mengandungi biji kopi tidak hadam.
Musang civet hanya makan kulit luar biji kopi yang sudah masak, tetapi bahagian lain akan dikeluarkan semula melalui najis. Enzim dan asid dalam sistem pencernaan musang yang super aktif akan menghilangkan rasa pahit kopi dan memberikannya aroma buah-buahan yang kuat.
“Ia tidak mengandungi asid, biji kopi yang dikeluarkan (bersama najis) dalam bentuk sempurna dan rasanya pula sangat kompleks. Ada rasa rempah, ada rasa buah,” kata chef Jude Mancuya, penggemar kopi civet atau lebih dikenali sebagai kopi luwak, sambil menghirup kopi di salah sebuah kafe di Manila.
“Ia tidak mengandungi asid, biji kopi yang dikeluarkan (bersama najis) dalam bentuk sempurna dan rasanya pula sangat kompleks. Ada rasa rempah, ada rasa buah,” kata chef Jude Mancuya, penggemar kopi civet atau lebih dikenali sebagai kopi luwak, sambil menghirup kopi di salah sebuah kafe di Manila.
Mancuya membayar 295 peso (RM22) untuk secawan kopi, dua kali ganda harga kopi biasa lain di Manila, tetapi ia masih dianggap sangat murah berbanding harga yang dibayar penggemar kopi itu di Barat.
Di Amerika Syarikat, Heirloom Coffee di Massachusetts mengiklankan dalam laman webnya dua cawan kopi luwak berharga RM156 dengan pilihan biji kopi dari Filipina, Indonesia atau Vietnam.
Di New York, sebuah kedai kopi menjual biji kopi eksotik ini pada harga RM2,393 sekilogram. Bagi Montenegro dan petani lain di Lipa, bandar utama untuk industri kopi di Filipina yang terletak beberapa jam dari Manila, kegilaan masyarakat terhadap kopi musang itu mengubah hidup mereka.
Menurut Montenegro, biasanya dia dan isterinya mengutip sehingga lapan kilogram biji kopi sehari pada musim puncak iaitu antara Mac hingga Mei, kemudian mencucinya dengan air
mata air.
Biji kopi itu dijual pada harga 1,200 peso (RM89) sekilogram, pada musim puncak pasangan ini boleh membawa pulang kira-kira RM736 sehari, jumlah sa�ngat banyak bagi negara yang penduduknya hidup dengan pendapatan RM3 sehari.
Ketika kopi tidak berbuah, musang civet di situ akan makan buah-buahan hutan, betik dan pisang.
Ketika inilah pendapatan keluarga Montenegro akan merudum sehingga 500 peso (RM37) seminggu apabila mereka hanya menjual sayur-sayuran dan apa saja buah-buahan yang tidak dimakan musang berkenaan.
Montenegro menjual biji kopi yang dipungutnya kepada Vie dan Basil Reyes, pedagang yang mula menunjukkan minat terhadap kopi luwak pada 2004 dan kini menjadi pengeksport terbesar produk itu di Filipina.
Vie Reyes berkata, dia mula menyukai bau kopi berkenaan ketika bekerja dalam satu projek menyelamatkan pokok palma gula apabila cecair daripada tangkai bunga yang manis itu turut menjadi kegemaran musang civet.
Syarikatnya, Bote Central memproses cecair daripada tangkai bunga itu menjadi cuka mahal dan mengeksportnya ke Belgium, tetapi kini kopi luwak menjadi produk utama.
Bote Central menggandakan pengeluaran tahunan kopinya kepada tiga tan yang dieksport ke seluruh Asia dan Amerika Syarikat. Korea Selatan dan Taiwan turut menjadi pelanggan terbesar syarikat berkenaan.
Montenegro dan Reyes menyertai kerjasama untuk melindungi musang civet, walaupun semakin ramai petani dan pengeluar kopi menangkap dan mengurung haiwan itu dalam usaha meningkatkan penghasilan biji kopi.
“Saya kasihan dengan musang civet, kami seolah-olah membuka laluan untuk ia ditangkap kerana orang sekarang hanya memikirkan soal wang,” kata Reyes.
Dia menganggarkan 80 peratus kopi luwak di Filipina dihasilkan menggunakan musang yang dikurung - masalah sama seperti di Indonesia kerana manusia hanya mementingkan keuntungan. - AFP
Nota : Jangan cari najis musang berjanggut sudah !
good info..visit my sites
ReplyDelete